Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Η WOLD VENTURES χαρακτηρίστηκε πυραμίδα στην Νορβηγία

Ένα χρόνο πριν περίπου η Νορβηγική κρατική υπηρεσία που ελέγχει τα τυχερά παίγνια και τα οικονομικά σχήματα (Norwegian Gaming Board), ξεκίνησε έρευνα για την εταιρεία World Ventures.
Με την υπόνοια ότι η World Ventures λειτουργεί σε παράβαση του αντίστοιχου νόμου που ισχύει στην Νορβηγία (Lottery Act) η υπηρεσία Gaming Board ανακοίνωσε την εξής δήλωση: 9 μήνες μετά βγήκε η απόφαση ότι η World Ventures δουλεύει ως μια παράνομη οικονομική πυραμίδα. 

Η World Ventures δουλεύει ως ένα ταξιδιωτικό κλάμπ όπου οι συνδρομητές πληρώνουν συνδρομή για να έχουν πρόσβαση σε ταξίδια που παρέχονται από την εταιρεία Rovia που διαθέτει προγράμματα time sharing στο κοινό. Κάθε συνδρομητής κερδίζει προμήθειες από πωλήσεις συνδρομητών που θα συστήσει αυτός αλλά και από συνδρομές μελών σε βάθος συστάσεων.
Μετά τον καθορισμό της απόφασης η συγκεκριμένη υπηρεσία διέταξε την εταιρεία World Ventures να σταματήσει κάθε είδους δραστηριότητα στην Νορβηγική επικράτεια.

Τον Μαίο του 2013 υπήρχαν 3654 μέλη από τα οποία το 95% ήταν αντιπρόσωποι πωλήσεων συνδρομών σε άλλα μέλη. Με το 95% των κερδών της εταιρείας να προκύπτει από πωλήσεις συνδρομών και όχι από πωλήσεις προϊόντων (ταξιδιωτικά πακέτα) η συγκεκριμένη υπηρεσία έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα.

Η απάντηση της World Ventures
Προσλήφθηκε ο Håkon Juell Hassel της νομικής εταιρείας Elden και η εταιρεία ανακοίνωσε στα media ότι θεωρεί την κατηγορία της κρατικής υπηρεσίας ανυποστήρικτη ενώ έχει κινήσει τις νομικές διαδικασίες για την απόδειξη επί τούτου.

Αν εκλάβουμε την απόφαση αυτή ως ορθή, τότε θα θεωρήσουμε όλα τα συνδρομητικά mlm πυραμίδες και καταρρίπτουμε το γεγονός ότι μία συνδρομή μπορεί να αποτελέσει από μόνη της προϊόν. Έτσι λοιπόν δεν θα μπορούσε μία συνδρομή σε γυμναστήριο παραδείγματος χάρη, να θεωρηθεί προϊόν. Αν εκλάβουμε το στύλ αποφάσεων των Νορβηγικών αρχών ακόμα και σε άλλες κατηγορίες νομικών θεμάτων π.χ. ο νόμος για τα οικόσιτα ζώα, θα δούμε ότι λειτουργούν με έναν παλαιολιθικό τρόπο σκέψης και λήψης αποφάσεων. 
Από την άλλη έχουμε δει κατά το παρελθόν πολλές εταιρείες δικτυακού μάρκετινγκ να  κατηγορούνται με τον ίδιο τρόπο και τελικά αυτές οι αποφάσεις να καταρρίπτονται η μία μετά την άλλη. 
Αναμένουμε λοιπόν την εξέλιξη της υπόθεσης..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου