Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Mystic MLM και Pizza Festival - Ανάλυση Εταιρείας

Πολλοί με ρωτάτε τί είναι αυτό και αν αξίζει κάποιος να ασχοληθεί.
Σήμερα λοιπόν, θα αναλύσουμε την ελληνική εταιρεία που σύντομα ξεκινάει την έναρξη των δραστηριοτήτων της στον Ελλαδικό χώρο και θα παραθέσω την γνώμη μου για το εν λόγω ενγχείρημα από την πλευρά ενός δικτυωτή.

Τί είναι το Pizza Festival και πως λειτουργεί.

Το Pizza Festival είναι μία ιστοσελίδα από την οποία μπορούν οι καταναλωτές να παραγγέλνουν delivery φαγητό γρήγορης εστίασης στο σπίτι, από τα συνεργαζόμενα εστιατόρια. Ο αριθμός των μελών - καταναλωτών αυξάνεται με το σύστημα του δικτυακού μάρκετινγκ και η κάθε παραγγελία που γίνεται μετράει στον συνολικό τζίρο της ομάδας. Έτσι λοιπόν, ένας καταναλωτής έχει το δικαίωμα μέσω της πλατφόρμας mystic mlm που είναι μία ιστοσελίδα - αγωγός (sales funnel), να συστήσει και άλλους καταναλωτές και από τον συνολικό κύκλο εργασιών που θα γίνεται σε κατανάλωση να κερδίζει ποσοστά.

Δείτε εδώ τί είναι το sales funnel.

Mlm με φαγητό λοιπόν.. 

Εκτός από αυτό, η εταιρεία δίνει κίνητρα σε πωλητές να συστήσουν συνεργαζόμενα εστιατόρια και έξτρα κίνητρα σε ιδιοκτήτες εστιατορίων να συστήσουν άλλους.

Σχέδιο Αμοιβών (Marketing Plan).

Οι προϋποθέσεις για τα μέλη - συνεργάτες - καταναλωτές είναι η παραγγελία τουλάχιστον 15 ευρώ συν το ΦΠΑ (13%) , δηλαδή 16,95 ευρώ κάθε βδομάδα. Αν το μέλος δεν βάλει την απαραίτητη παραγγελία θα λάβει το 50% των αμοιβών που θα δικαιούται κανονικά.
Από αυτές τις παραγγελίες, το 15% παρακρατείται από την εταιρεία και το 10% δίδεται σαν αμοιβή πίσω στο δίκτυο συνεργατών. δηλαδή από τα 15 ευρώ της παραγγελίας χωρίς το ΦΠΑ το 1,5 ευρώ τη βδομάδα είναι και ο ελάχιστος τζίρος που κάνει το κάθε μέλος. 
Από το 10% , το 5% πηγαίνει στον τρόπο αμοιβής του 2χ10 forced matrix και το υπόλοιπο 5% πηγαίνει στο γενεαλογικό δέντρο του συνεργάτη.



Forced Matrix 2x10  
Το δίκτυο των συνεργατών αναπτύσσεται σε ένα μάτριξ με δύο πόδια μέχρι 10 επίπεδα βάθος. Ο συνεργάτης λαμβάνει 0,5% σε κάθε θέση σε αυτό το μάτριξ. 10 χ 0,5% = 5%.



Αμοιβές Γενεών στην προσωπική ομάδα.
Ο συνεργάτης δικαιούται στις προσωπικές του εγγραφές και σε 5 γενιές βάθος από 1%.





ΑΝΑΛΥΣΗ:
Αρχικά η πρόταση αυτή μπορεί να φαίνεται ελκυστική λόγω του ότι αφορά φαγητό και μάλιστα delivery, κάτι που στις μέρες μας γενικά δουλεύει σε σχέση με άλλους κλάδους της αγοράς.. αλλά αν κάνουμε μια ανάλυση σε βάθος, μπορούμε να καταλάβουμε ότι θέλει πολύ δουλειά για να έχει κάποιο μικρό αποτέλεσμα στο τέλος.

Ας τα πάρουμε ένα -ένα.

  • Είναι πολύ ωραίο να λέμε ότι το εν λόγω σύστημα έχει δωρεάν εγγραφή και δεν έχει συνδρομές.. αλλά  για να λάβει ο συνεργάτης το 100% των αμοιβών θα πρέπει να κάνει 15 ευρώ παραγγελία κάθε βδομάδα συν το ΦΠΑ, δηλαδή 15 χ 13% χ 4 = 67,80 ευρώ τον μήνα. Άρα ουσιαστικά ο τζίρος ανά συνεργάτη είναι 67,80 ευρώ /μήνα.
  • Όσο αφορά τη δυνατότητα ανάπτυξης δικτύου με δωρεάν εγγραφές έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι η δωρεάν εγγραφή δεν δουλεύει σε κανένα δίκτυο. Πρόσφατο παράδειγμα το rippln που με πάνω από 1 εκατομμύριο εγγραφές παγκόσμια, τελικά περίπου το 0,5% έκανε αναβάθμιση σε player, δηλαδή σε paid member που παράγει τζίρο.  Το ίδιο έγινε και με το cash unite.. το ποσοστό ήταν ακριβώς το ίδιο, 0,5% αυτών που τελικά κατανάλωναν το προϊόν.
  • Δεν υπάρχει σύμπτηξη στο μάτριξ. Με όλες αυτές τις δωρεάν εγγραφές και χωρίς σύμπτηξη του μάτριξ παρά μόνο διαγραφή κωδικών αν δεν έχουν παραγγείλει για 6 μήνες, ουσιαστικά οι πρώτες συμπτήξεις θα γίνουν μετά από 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλές θέσεις εκτός μάτριξ, άρα και εκτός αμοιβών.. και αρκετές θέσεις χωρίς τζίρο που θα καταλαμβάνουν τη θέση για 6 μήνες. Αν τώρα μέσα στο 6μηνο βάλει κάποιος έστω και μία παραγγελία σημαίνει ότι κρατάει τον κωδικό του αλλά πέφτει δραματικά ο μηνιαίος τζίρος.. 
  • Το payout του τζίρου του δικτύου είναι έως 10%. Είναι χαμηλό το ποσοστό τη στιγμή που απαρχαιωμένες εταιρείες στο δικτυακό μάρκετινγκ δίνουν τουλάχιστον 30%. Στις μέρες μας ένα σύστημα αμοιβών θεωρείται καλό αν έχει τουλάχιστον 45-50% payout και πάνω.Είναι λογικό να γίνεται αυτό εδώ γιατί η παραγωγή γίνεται από τα συνεργαζόμενα εστιατόρια.
  • Οι αμοιβές στο μάτριξ δίνουν χαμηλά κέρδη. Δείτε τον παρακάτω πίνακα:

Θα διαπιστώσετε ότι αν γεμίσει το μάτριξ το σύνολο των συνεργατών είναι 2046 άτομα και οι αμοιβές είναι μόνο 613 ευρώ!
Δηλαδή για να πληρώσει κάποιος τον λογαριασμό της ΔΕΗ θα πρέπει να έχει φτάσει τουλάχιστον στο 7ο - 8ο επίπεδο..

  • Αμοιβές enroller tree προσωπικής ομάδας.
Με λίγα λόγια για να κερδίσει κάποιος 300 ευρώ από τον συγκεκριμένο τρόπο αμοιβής θα πρέπει στο enroller tree του να είναι 300/0,6 = 500 άτομα προσωπική ομάδα! 
Σε άλλα επιχειρηματικά μοντέλα με τόσα άτομα, τα κέρδη είναι πολλαπλάσια.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι άμεσα συνηφασμένα με το χαμηλό payout.

  • Κάτι άλλο που πρέπει να έχει στο νού του όποιος θέλει να ξεκινήσει είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διεθνούς ανάπτυξης. Για να χτίσει κάποιος δίκτυο σε μία περιοχή θα πρέπει να υπάρχουν συνεργαζόμενα εστιατόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου